Cyberbulling

Cyberbullingul

        Cyberbullingul face referire la hartuirea prin intermediul internetului,prin folosirea tehnologiei informatiilor si a comunicatiei, precum e-mail-ul,telefoanele, paginile de socializare, site-uri web, blog-urilor etc.Scopul acestora fiind acela de a ataca in mode deliberat, ostentativ o persoana sau chiar un grup mai mare de persoane.

        O data cu continuua dezvoltare a tehnologiei cyberbullingul a devenit tot mai frecvent, este posibil ca fiecare dintre noi sa fi fost victima unei astfel de actiuni intr.-un mod mai grav sau mai putin grav,important este sa un devenim autorul ei.

     Hartuirea cibernetica poate fi simpla in cazul in care se continua trimiterea de e-mail-uri unei persoane care a decis ca nu doreste  sa continue comunicare a cu expeditorul. E-mail-urile,mesajele, telefoanele primite cu anonim pot contine amenintari,remarci sexuale, incitari la ura, incercand ridicularizarea victimelor sale pe forumuri precum si afisarea declaratiilor false care au scop umilirea.

     Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal despre victimele lor pe site-uri si forumuri sau pot publica materiale in numele lor cu scopul de a defaima persoana in cauza. Exista agresori cibernetici care trec la actiuni mai grave trimitand mesaje de amenintare sau chiar hartuire, in timp ce persoanele care citesc, publica barfe si instiga alte persoane la rautate impotriva victimelor.

     Cyberbullying-ul apare de obicei in folosirea aplicatiilor de comunicare precum messengerul, skype-ul, MSN si alte forme de acest timp, insa poate lua proportii mari devenind public cu “ajutorul” retelelor de socializare cum ar fi Facebook-ul,Instagram-ului, Tik-Tok-uluiTwitter, blog-uri sau chiar Youtube.

    Cyberbullying-ul poate avea efecte devastratoare si in anumite cazuri poate ajunge chiar la sinuciderea victimelor. Poate avea efecte precum:

  • Sentimente de frica,de rusine, de suparare
  • Depresii
  • Scaderea stimei de sine
  • Cresterea anxietatii
  • Refuzul de a se presenta la scoala
  • Tulburari de stres
  • Alimentarea prejudecatilor ce tin de rasa,religie,sexualitate

    Romania este tara cu cea mai mare incidenta a hartuirilor din Europa.Studiul EU Kids Online arata ca 41% dintre copii romani intervievati au declarat ca au fost hartuiti atat online cat si in lumea reala.

     Din lipsa de cunoastere sau implicare parintii romani se clasifica printre cei care subestimeaza in cea mai mare masura expunerea copiilor lor la mesajele sexuale online, 6% dintre acestia declarand ca acest lucru s-a intamplat cu copilul lor in ultimele 12 luni.

    Helpline in primii 2 ani de functionare au primit peste 620 de apeluri de sesizare atat din partea copiilor cat si a adultilor dintre care:

  • Hartuirea si abuzul pe internet (209)
  • Furtul de date personale(142)
  • Cazuri de frauda sau/si spam 
  • Pornografie(20)
  • Santaj (20)

     Cazuri reale precum sinuciderea lui Tyler Clementi au atras atentia persoanelor,asociatiilor si chiar a politiei care se ocupa cu combaterea cyberbullyingului. Acesta s-a sinucis fiind victima unei astfel de actiuni. Tanarul in cauza era student in New Jersey, iar tanarul era homosexual. Colegul sau de camera a instalat un web-cam dorind sa inregistreze intalnirile acestuia cu prietenul sau ,mai apoi postand aceste video in site-uri de socializare. Ne suportand rusinea si umilintele,tanarul s-a aruncat de pe podul George Washington in septembrie 2010. Vinovatul a fost judecat si condamnat 2 ani mai tarziu.

Punct de vedere personal:

   Cyberbullying-ul este o problema importanta in zilele de astazi si constientizarea ar trebui facuta cat mai rapid,precum pedepsirea de catre lege a persoanelor ce se folosesc de tehnologie pentru a rani,umili,defaima individul.   

    Exista tari care au luat atitudine si pedepsesc aceasta actiune. Exista campanii nationale si internationale ce lupta in combaterea agresiunii pe internet. Sunt de parere ca in fiecare scoala, in special in cele gimnaziale ar trebui sa aiba loc lectii speciale unde copii sa fie ghidati si invatati asupra riscurilor la care se predispun folosind internetul.

   Cel mai important este ca victima sa vorbeasca cu o persoana de incredere din familie in momentul in care devine o victima a cyberbullying-ului, in acest fel riscurile si efectele la care se predispun fiind mai mici.

Surse:

1 thought on “Cyberbulling”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top